Під час повторного використання одноразового пластикового посуду пошкоджується його зовнішній захисний шар, і можливе виділення шкідливих канцерогенних речовин, таких як кадмій, фенол, формальдегід, які здатні провокувати розвиток безлічі захворювань, наприклад, онкології.

Пластиковий посуд, за рідкісним винятком, не можна нагрівати вище 80 градусів. У нього не тільки не можна наливати окріп, мити його в гарячій воді ризиковано. Особливо шкідливий при нагріванні посуд із полістиролу з маркуванням “ПС 6”.

Інша причина полягає в тому, що посуд роблять із різних видів пластику і не завжди вказують вид пластику на виробі. Переробники не завжди можуть ідентифікувати вид пластику, що унеможливлює переробку. “Паперовий” одноразовий посуд також не підлягає переробці.