До складу роду входять п'ять видів: європейський шпрот мешкає в морях Європи від Норвегії до Чорного моря, американський шпрот — на шельфі Патагонії, три інших види мешкають у водах Нової Зеландії та півдня Австралії — Тасманія, Басова протока.

Лише поодинокі заводи в Латвії зберегли традиції приготування справжніх шпротів. І ми розповімо як вони їх роблять.

Сировина та особливості продукту Можливі види риб: балтійська салака (оселедець), балтійська кілька (чорноморська кілька, європейський) шпрот), каспійська кілька, біломорський та атлантичний оселедець, хамса (європейський анчоус). Із салаки довжиною понад 12 см виготовляють шпроти».

1. Спочатку консерви «Шпроти в маслі» виготовлялися з балтійського шпроту (підвид європейського шпроту), потім під цим назвою стали виробляти також каспійську тюльку, салаку, молодь оселедця та іншу дрібну рибу.