Традиційний спосіб отримання ікри – забій самок осетрових риб – використовується під час вилову диких осетрових риб, а також у деяких господарствах. Чорна ікра за способами виготовлення підрозділяється на зернисту баночну, зернисту бочкову, паюсну і ястичну. Зерниста ікра пастеризації не підлягає.
Червона ікра – ікра лососевих порід риб, таких як тихоокеанські лососі (горбуша, кета, нерка, кижуч), атлантичний лосось (сьомга), форель та її різні форми (палья та ін.), кумжа (зокрема, каспійський лосось), таймень та інших. Червона ікра – цінний харчовий продукт із високими смаковими якостями.
Яйця (ікринки) розвиваються в парних яєчниках самок, у риб вони називаються ястики. Запліднення ікри у більшості риб зовнішнє і відбувається прямо у воді, проте є й винятки. Внутрішнє запліднення скорочує випадкові втрати ікри і сперматозоїдів. Риби, які метають ікру, називаються яйцекладучими.