Ознаки закінчення терміну зберігання У випадках, коли умови зберігання були серйозно порушені, трапляються винятки, і прострочений шоколад не рекомендується вживати в їжу: наявність неприємного запаху; присмак зіпсованої олії, плісняви, гіркоти.

Зовнішні ознаки Відкривши упаковку, огляньте шоколадну плитку. Її поверхня має бути рівномірного коричневого кольору. Якщо ж шоколадка вкрита білим нальотом, значить, її неправильно зберігали. Наліт свідчить про цукрове або жирове посивіння.

Але навіть якщо в шоколаду закінчився термін придатності, його можна вжити протягом наступних 5-6 місяців.

Мова, зрозуміло, йде про заводську упаковку, розпакований шоколад зберігається недовго. Плитковий гіркий шоколад може мати термін придатності 12 місяців, молочний – 6-10 місяців, через молочні жири у складі він псується на повітрі, тому після розпакування його краще з’їсти якомога швидше.