Корисні рецепти з кореня селери – варення, супи, салати і не тільки!

Селера – це ніжна та соковита овочева культура, яка використовується у багатьох кулінарних стравах. Однак, багато людей не знають, що корінь селери може бути використаний не тільки в їжу, але й для інших цілей. Завдяки своїм корисним властивостям і багатому хімічному складу, цей овоч може бути використаний в різних сферах життя.

Корінь селери містить велику кількість вітамінів, мінералів та антиоксидантів, які мають багато корисних властивостей для організму. Його можна використовувати як природний антибактеріальний засіб, що допомагає боротися з захворюваннями шкіри та запаленнями. Крім того, корінь селери відомий своїми протизапальними та протиспазматичними властивостями, тому він може бути використаний для полегшення болю в м’язах і суглобах.

Не лише організм може скористатися коренем селери. Його також можна використовувати для приготування смачних страв. Корінь селери має свіжий і тонкий смак, який додає пікантність і аромат до будь-якого страви. Він часто використовується в салатах, супах, соусах та маринадах. Крім того, його можна запекти, варити, смажити і навіть використовувати для приготування настоянок та наливок.

Кулінарні рецепти з кореня селери

Одним з найпростіших способів використання кореня селери є його додавання до салатів. Наріжте корень на тонкі коліщата або натріть на тертилці і додайте до свіжих овочів або зелених. Це додасть салату особливий смак і аромат.

Крім того, з кореня селери можна приготувати смачну супову основу. Для цього наріжте корень на кубики, обсмажте на рослинному маслі і додайте овочевий бульйон. Варіть до м’якості, потім змініть воду і додайте інші овочі та спеції за смаком. Такий суп буде дуже смачним і корисним.

Також, корінь селери можна використовувати як альтернативу картоплі при приготуванні пюре. Варіть нарізаний на шматочки корінь до м’якості, потім злійте воду і розтерть його до однорідного стану. Додайте вершки або масло для більш насиченого смаку.

Нарешті, з кореня селери можна приготувати смачний напій. Для цього наріжте корінь, залийте кип’ятком і настоюйте протягом 15-20 хвилин. Потім процідіть і додайте мед або лимонний сік за смаком. Цей напій освіжить і зарядить енергією.

РецептІнгредієнтиІнструкції
Салат з селериСелера, огірок, помідор, зелень, олія, сільНаріжте овочі, додайте зелень, полийте олією, посоліть за смаком
Суп з селериСелера, овочі, спеції, бульйонОбсмажте селеру, додайте бульйон, варіть з іншими овочами і спеціями
Пюре з селериСелера, вершки або маслоВаріть селеру, розтерть до однорідного стану, додайте вершки або масло
Напій з селериСелера, кип’яток, мед або лимонний сікЗалити селеру кип’ятком, настояти, процідити, додати мед або лимонний сік

Рецепт №1: Суп з кореня селери та овочів

Щоб приготувати суп з кореня селери та овочів, вам знадобляться такі інгредієнти:

  • 1 корінь селери;
  • 2 моркви;
  • 1 цибуля;
  • 3-4 картоплини;
  • 1 пастернак;
  • 1 перець болгарський;
  • сіль;
  • чорний перець;
  • зелень (петрушка або кріп).

Інструкція по приготуванню:

  1. Овочі (селеру, моркву, цибулю, картоплю, пастернак і перець) очистіть та наріжте невеликими кубиками.
  2. У каструлю налити воду і довести до кипіння.
  3. Додайте підготовлені овочі в киплячу воду і варіть на середньому вогні протягом 20-30 хвилин, доки овочі не стануть м’якими.
  4. За 5 хвилин до готовності додайте сіль та чорний перець за смаком.
  5. Після готовності супу вимкніть вогонь і додайте свіжу зелень для насичення смаку.

Суп з кореня селери та овочів готовий! Подається гарячим з хлібом або крутонами. Приємного апетиту!

Рецепт №2: Салат з кореня селери та яблук

Інгредієнти:

  • 1 корінь селери;
  • 2 яблука;
  • 1 лимон;
  • 100 г грецьких горіхів;
  • 100 г цукру;
  • ½ склянки майонезу;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  1. Вимийте корінь селери та яблука, очистіть від шкірки.
  2. Натріть селеру на крупній терці, а яблука – на дрібній.
  3. Обсмажте грецькі горіхи на сухій сковороді до золотистого кольору. Потім подрібніть їх.
  4. Вижміть сік з лимона.
  5. Суміш селери, яблук і горіхів перемішайте великою мискою.
  6. У іншій мисці змішайте майонез, цукор і лимонний сік, додайте сіль за смаком.
  7. Злиту суміш додайте до овочевого салату та перемішайте.
  8. Салат з кореня селери та яблук готовий до подачі.

На виході ви отримаєте смачний та корисний салат, який можна подати як самостійну страву або в якості гарніру до основного блюда. Спробуйте цей рецепт і насолоджуйтесь неперевершеним смаком селери та яблук!

Рецепт №3: Запечений корінь селери з сиром

Інгредієнти:

  • 1 корінь селери
  • 100 г сиру (на вибір)
  • сіль
  • перець
  • олія для запікання

Приготування:

  1. Почистіть корінь селери, видаліть шкірку і наріжте його на тонкі кружечки.
  2. Розігрійте духовку до 180 градусів.
  3. Покладіть кружечки селери на противень, злегка змастивши його олією.
  4. Посоліть і поперчіть кружечки селери за смаком.
  5. Покрийте кружечки селери тонкими шматочками обраного сиру.
  6. Поставте противень з селерою в духовку і запікайте протягом 20-25 хвилин, поки сир не розтопиться і не зробиться золотистий.
  7. Після готовності вийміть противень з духовки і дайте страві трохи охолонути.
  8. Подавайте запечений корінь селери з сиром гарячим як основну страву або гарнір до м’яса чи риби.

Смачного!

Посилання на джерело: taya.com.ua