Не обов’язково, але можна – потримати старі “можливо червиві” опеньки в підсоленій воді близько години, щоб усі непрохані “гості” швидко забралися з грибів. Але зазвичай опеньки збираються молоді та здорові, тому замочування вони не потребують.

Однак не на годину і тим паче не на ніч – а всього на 10 хвилин, щоб їх потім зручно було очищати і різати на частини. Якщо опеньків небагато, зробіть це відразу – потім залишиться тільки зварити.

Перед варінням необхідно ретельно промити сушені гриби теплою водою для видалення піску. Після гриби потрібно замочити в холодній воді на 2-3 години, можна і на ніч. За цей час гриби “згадають” свою структуру та об’єм. Підсолювати воду для замочування слід тільки в тому разі, якщо ви будете смажити гриби.